DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2073434-1,87%
Mersin
25°

KAPALI

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

YARGILAMADA, SOSYAL MEDYADA VE HABERDE ÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARI VE MAHREMİYETİ İHLAL EDİLMEMELİDİR

YARGILAMADA, SOSYAL MEDYADA VE HABERDE ÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARI VE MAHREMİYETİ İHLAL EDİLMEMELİDİR

ABONE OL
Temmuz 1, 2021 07:12
YARGILAMADA, SOSYAL MEDYADA VE HABERDE ÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARI VE MAHREMİYETİ İHLAL EDİLMEMELİDİR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

YARGILAMADA, SOSYAL MEDYADA VE HABERDE ÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARI VE MAHREMİYETİ İHLAL EDİLMEMELİDİR

Kamuoyunda Elmalı davası olarak bilinen ve yargılaması, Antalya Ağır Ceza Mahkemesi’nde halen devam etmekte olan cinsel istismar dosyası ile ilgili olarak yaşanan gelişmeleri ve sosyal medya paylaşımlarını üzüntü ve endişe ile izliyoruz.

*Bu tür suçlarda yasanın kabul ettiği ÇOCUK tanımlaması göz önüne alınarak,  ulusal mevzuatımız ve uluslararası sözleşmeler gereğince yargılamanın GİZLİLİK ESASINA göre yapılması gerekmektedir. Söz konusu sosyal medya paylaşımları, gizlilik ilkesini, çocuğun üstün yararı ilkesini ve çocuğun mahremiyetini ağır şekilde ihlal eder mahiyettedir. Bu tür paylaşımlar aynı zamanda çocuğun unutulma hakkını da açıkça ihlal etmektedir.

*Mevcut delil niteliğindeki bilgi ve belgelerin, isim adres gibi bilgilerin gizlilik esasları içerisinde kalacak kayıtların  çocuğun kimliğini açığa çıkarabileceğinden dolayı sosyal mecralarda paylaşılmaması gerekmektedir.

*Kamuoyu baskısı oluşturma adına yapılan paylaşımlar, haberler yorumlar, ÖNCE ÇOCUKLARI MAĞDUR etmektedir. Sosyal paylaşım alanlarında paylaşılan bilgi resim haber alıntılarının kaybolmayacağı artık herkesçe bilinen bir gerçektir. Bu bilgilerin tüm taraflar bakımından gizliliği esasına uyulması gerekmektedir.

*YARGILAMANIN MAĞDURU OLAN ÇOCUKLARIN TEKRAR TEKRAR ÖRSELENMESİNE NEDEN OLACAK BU TÜR PAYLAŞIMLAR, UNUTULMA HAKKININ AÇIK İHLALİ NİTELİĞİNDEDİR.

 *MAĞDURU ÇOCUK OLAN DOSYALARDA YAPILACAK SORUŞTURMA VE YARGILAMALARDA ÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARI TİTİZLİKLE GÖZ ÖNÜNDE TUTULMALIDIR

                           GİZLİLİK ESAS OLMALIDIR.

                         BASINDA VE SOSYAL PAYLAŞIM ALANLARINDA KONUYLA İLGİLİ OLARAK, RESİMSİZ, FOTOĞRAFSIZ VE YARGILAMAYA ESAS KİŞİ BİLGİLERİ SAKLANARAK BİLGİLENDİRME YAPILMALIDIR.

                           YARGILAMA DOSYALARININ MAĞDURU ÇOCUKLAR, REKLAM ARACI OLARAK KULLANILMAMALIDIR

                           YARGILAMAYI YAPAN MAHKEME, HAKİMLER, GÖREV ALAN AVUKATLAR, ÇOCUKLAR LİNÇ POLİTİKASINA GÖRE PAYLAŞILMAMALIDIR.

                         HABER VE PAYLAŞIMLARDA,  YARGILAMA SÜREÇLERİ TİTİZLİKLE VE ÖZELLİKLE MAĞDUR ÇOCUKLARIN İKİNCİL ÖRSELENMELERİNE VE MAĞDURİYETLERİNE SEBEP OLMAYACAK ŞEKİLDE YAPILMALIDIR

                           YARGILAMA DOSYALARINA AİT OLMAYAN BAŞKA DOSYALARDAN ELDE EDİLMİŞ BİLGİ VE BELGELERLE BİLGİ KİRLİLİĞİNE NEDEN OLUNMAMALIDIR.

                          BİZ HUKUKÇULAR OLARAK, KONUYLA İLGİLİ OLARAK DUYARLILIK GÖSTEREREK SOSYAL PAYLAŞIM YAPAN HERKES VE HABER YAPAN TÜM YAYIN KURULUŞLARININ ÖNCELİKLERİNİN ÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARI, UNUTULMA HAKKI VE KİŞİLİK HAKLARI OLMASI GEREKTİĞİNİ VURGULUYOR TÜM TARAFLARI MAĞDURA SAYGIYA DAVET EDİYORUZ.

Elmalı davasının sonuna kadar takipçisi olacağımızı VE BU TAKİP SIRASINDA ÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARI VE MAHREMİYETİNİN İHLALİ GİBİ ÇOCUĞUN İKİNCİL ÖRSELENMESİNE NEDEN OLACAK HAK İHLALLERİNİN DE KARŞISINDA OLACAĞIMIZI bildirir, yargılananın mağdurlar değil failler olduğunu hatırlatarak; tüm kamuoyunu duyarlı olmaya davet ederiz.

AV. BİLGİN YEŞİLBOĞAZ

MERSİN BAROSU BAŞKANI

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.