DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20307305,52%
Mersin
20°

HAFİF YAĞMUR

04:16

İMSAK'A KALAN SÜRE

MUT’TA “TAZE KAYISI ÜRETİM VE İHRACATINI DEĞERLENDİRME TOPLANTISI” YAPILDI

MUT’TA “TAZE KAYISI ÜRETİM VE İHRACATINI DEĞERLENDİRME TOPLANTISI” YAPILDI

ABONE OL
Nisan 22, 2024 07:07
MUT’TA “TAZE KAYISI ÜRETİM VE İHRACATINI DEĞERLENDİRME TOPLANTISI” YAPILDI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

MUT’TA “TAZE KAYISI ÜRETİM VE İHRACATINI DEĞERLENDİRME TOPLANTISI” YAPILDI
Türkiye’de geçen yıl 71 bin 500 ton üretilen kayısı üretiminde Mersin’in payı 156 bin ton olurken, kentteki üretimde ilk sırayı Mut aldı.
127 bin ton ile kayısı üretiminin yüzde 80’ninden fazlasını tek başına yapan Mut’ta yeni dönem öncesi “Taze Kayısı Üretim ve İhracatını Değerlendirme Toplantısı” yapıldı.
Mersin’in Mut ilçesinde Mut Ziraat Odası’nda Taze Kayısı Üretim ve İhracatını Değerlendirme Toplantısı gerçekleşti.
Toplantıda konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, “Ülkemiz dünya ölçeğinde tarımda söz sahibi bir ülke ülkemiz içinde de Mersinimiz tarımda tarımsal üretiminde söz sahibi bir ilimiz. Ziyadesi ile son derece verimli topraklarıyla özellikle bitkisel üretimde ön plana çıkan bir ilimiz. Bakınız dünya üzerinde 136 ortalama meyve türünden bahsediliyor. Bunların 80’ninden fazlası ülkemizde yetişiyor ve ülkemizde de Mersin ilimizde güzel bir şekilde yetişiyor. Narenciyenin malum başkentiyiz ama narenciyeyle de kalmıyor. Mut ilçemizde kayısı, zeytin, üzüm, incir, elma gibi ürünleri eli nasırlı çiftçimiz üretiyor” dedi.
“MERSİN 9.7 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT İLE EN FAZLA İHRACAT GERÇEKLEŞTİREN 7’İNCİ İL”
Ticaret Bakan Yardımcısı Ö. Volkan Ağar ise, Toros dağlarının eteklerinde verimli topraklarıyla bölgenin göz bebeği konumlardan biri olan Mut ilçesinde, tarımsal üretimi ve ihracatına yönelik istişarelerde bulunmak üzere bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek,
“Ülkemizin yıllık tarımsal üretimi 58.6 milyar seviyesinde. Bu üretimle Türkiye’miz dünyada 7’nci Avrupa’da ise lider konumunda.
İhracatımıza baktığımızda ise 1980’li yıllarda yaklaşık bin ihracatçıyla başlayan tarım ürünleri ihracat serüvenimiz büyük ölçüde 4 temel tarım ürününe yani incire, üzüme, tütüne ve pamuğa dayanıyordu.
Bugün ise, işlenmiş tarım ürünlerinden, geleneksel tarım ürünlerimize geniş bir ürün yelpazesinin dünyanın 212’den fazla ülkesine ihraç eden konumuna ulaşmış bulunmaktayız.
Bu kapsamda 2002 yılında 3.7 milyar dolar olan tarım ve gıda sanayi ihracatımız uygulamaya devam ettiğimiz doğru ve etkili tarımsal politikalarla 2023 yılına geldiğimizde yüzde 726’lık bir artışla Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesi olan 31 milyar dolara yükselmiştir.
Ülkemiz üretim ve ihracatın lokomotif şehirlerarasında yer alan Mersin 9.7 milyar dolarlık ihracat ile en fazla ihracat gerçekleştiren 7’inci ilimizdir.”şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.