DOLAR 32,5775 0.28%
EURO 34,8032 0.06%
ALTIN 2.492,490,34
BITCOIN 20629483,52%
Mersin
21°

KAPALI

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Mersin Valiliği’nden ‘Cennet-Cehennem’ obruğu eleştirilerine yanıt

Mersin Valiliği’nden ‘Cennet-Cehennem’ obruğu eleştirilerine yanıt

ABONE OL
Haziran 11, 2020 13:28
Mersin Valiliği’nden ‘Cennet-Cehennem’ obruğu eleştirilerine yanıt
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İlimiz Silifke ilçesinde bulunan Cennet-Cehennem ören yerlerinde yapılan çalışmalarla ilgili olarak bazı şahıs beyanları ile basın-yayın organlarında çıkan birtakım iddia ve haberlerle ilgili olarak aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür:

Buna göre öncelikle bu ören yerlerinde yapılan tüm çalışma ve projeler kişilerin şahsi görüşleri doğrultusunda değil mevzuatın öngördüğü uzman kişilerden oluşan ve bu projeleri inceleyip onaylayan Kültür Varlıklarını Koruma Kurulları ve Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonları tarafından yerine getirilir. Bu bakımdan ilimizdeki Cennet-Cehennem ören yerine yapılan tüm yapılar seyir terası ve asansör de dahil olmak üzere Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Adana Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun onayladığı projeler çerçevesinde yapılmıştır. Herkesin malumudur ki bu kurullar her projeyi en ince detayına kadar incelemekte ve bu anlamda bu ören yerlerine zarar verecek ihtiyaç dışı hiç bir çalışmaya izin vermemektedirler. Ayrıca dünyanın da birçok ören yerinde de bu tür projeler bulunmaktadır. 

Bu anlamda bu konuyu istismar etmeye çalışan konunun uzmanı olmayan kişilerin bu kurullardaki uzmanların görüşlerine de saygılı olmaları gerekmektedir. Kaldı ki mevcut yere yapılan asansör dünya nüfusunun yaklaşık yüzde on üçüne tekabül eden engelli bireylerin de bu doğa harikası güzellikleri görmesini sağlayacağı gibi aynı zamanda engelsiz dünya oluşturma düşüncesinin de uygulamasını ortaya koymaktadır. 

Diğer taraftan dört yüz elli merdiven basamağıyla inilen ve bu proje kapsamında aslına uygun şekilde restorasyonu yapılarak daha sağlıklı ve güvenli bir şekilde Cennet Obruğu’na inmeyi sağlayan merdivenlerden tekrar çıkışın bu haliyle bile kolay olmadığı bu çerçevede yaşlı insanların çıkmakta zorlandığı hatta rahatsızlandığı bunun da buraya gelecek turistleri olumsuz etkilediği de bir gerçektir. Bu projelere karşı çıkanların aşağıda rahatsızlanan bir kişinin yukarıya nasıl çıkarılacağını veya engelli bireylerin burayı nasıl ziyaret edeceklerini de ifade etmeleri gerekmektedir. Yoksa kuru kuruya karşı çıkmak, herhangi bir bilimsel veri ortaya koymadan ve bu sorulara cevap vermeden eleştirmek hem bu onayları veren kuruldaki uzmanlara karşı haksızlık hem de yaşlı ve engellilerimize karşı duyarsızlıktır. Bu bakımdan yapılan projeyle ilgili bazı şahısların ortaya koyduğu karşıt fikirler haksız ve yersiz açıklamalardır. 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.