DOLAR 34,1315 0.26%
EURO 37,8300 0.34%
ALTIN 2.733,430,20
BITCOIN 18661641,81%
Mersin
29°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

HENÜZ  HAZIRLANMAMIŞ BİR ENTEĞRASYONU KULLANMAMIZI İSTİYORLAR

HENÜZ HAZIRLANMAMIŞ BİR ENTEĞRASYONU KULLANMAMIZI İSTİYORLAR

ABONE OL
Ağustos 10, 2024 12:38
HENÜZ  HAZIRLANMAMIŞ BİR ENTEĞRASYONU KULLANMAMIZI İSTİYORLAR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

,Henüz Hazırlanmamış Bir Entegrasyonu Kullanmamızı Bekliyorlar

6 Ağustos tarihi itibariyle Hazine ve Maliye Bakanlığı ekipleri tarafından Türkiye’deki tüm eczanelere yönelik mali denetimler başlatıldı. Denetimlerde kontrol edilen bir konu entegrasyon zorunluluğudur. Eczanelerdeki entegrasyon zorunluluğu dört taraflı bir işlemdir. Bu taraflar; YN ÖKC üreticileri, Eczane Otomasyon Programcıları, Eczaneler ve bu üç tarafı zorunluluklarını yerine getirmesi için yaptırımlarda bulunacak olan Hazine ve Maliye Bakanlığıdır. Türkiye’de 15 adet YN ÖKC üreten firma ve yaklaşık 13 adet otomasyon sistemi vardır. Bu 15 adet cihazla 13 programın entegre bir şekilde çalışmasını sağlayamayan firmalara hiçbir cezai işlem yapılmadan son kullanıcı olacak eczanelere entegrasyon denetimi abesle iştigal etmektir.

Diğer bir konu ise satış fişleridir. Eczanelerde yapılan satışların %90’ını ilaçlar oluşturmaktadır. Bu ilaçların % 80’inin Sosyal Güvenlik Kurumuna fatura edilmesi sebebiyle zaten vergiden kaçması imkansızdır. Kuruma fatura edilmeyen tutarın ise büyük bir bölümünü kurum tarafından ödenmeyen onkoloji ilaçları oluşturmaktadır ki; hastaların Sosyal Güvenlik Kurumundan dava yoluyla ilaç bedellerini alabilmesi için bu satışlara da fatura kesilmemesi ihtimali yoktur.

Türkiye’de bazı işletmelerde hala kredi kartı veya havale/EFT yoluyla ödeme kabul edilmezken, bugün ortalama bir eczanenin kasasına giren paranın %75’i kredi kartı ödemesi şeklindedir. Eczaneler her yönüyle açık bir şekilde denetlenen, yaptıkları her satışı takip edilen, vergi konusunda yasal sorumluluklarını en iyi şekilde yerine getiren sağlık kuruluşlarıdır.

Enflasyon Düzeltmesi Eczaneleri Kapanma Noktasına Getirebilir

Bizleri büyük bir vergi yükü altına sokacak diğer bir husus ise enflasyon düzeltmesidir. Enflasyon düzeltmesi, enflasyonun artmış olduğu ortamlarda gerçek durumu ifade etmeyen mali tabloların, gerçek durumu ifade eder hale gelmesi amacıyla düzeltme işlemine tabi tutulmasıdır. Aslında yapılması haklı bir işlemdir. Ancak uygulamada enflasyon düzeltmesi ile işletmelerin henüz elde etmediği kazançlarından vergi talep edilmektedir. Elbette bu da yüksek enflasyon nedeniyle zaten dar boğaza düşen başta eczaneler olmak üzere tüm işletmelere ciddi bir vergi yükü oluşturmaktadır.

Hiç Zam Almamış ve Satılmamış İlaca Vergi Ödeyeceğiz

Enflasyon düzeltmesinin iptali için şimdiye kadar gösterilen tüm çabalar faydasız kalmıştır. Ocak-Haziran 2024 geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi zorunluluğu ile karşı karıya bırakılmaktayız. Eczanelerimiz için enflasyon muhasebesinde en çok vergi yükü oluşturacak kalem olan ilaçlara Ocak-Haziran 2024 tarihleri arasında hiç zam yapılmamış olması ise bu duruma bambaşka bir boyut kazandırmaktadır.

Enflasyonist ortamlarda, mali tabloların güvenilirliği ve gerçeği yansıtması için enflasyon düzeltmesi gerekli bir işlem olsa da hesap dönemi sonunda uygulanmalı ve düzeltme sonrası -oluştuğu ifade edilse de aslında oluşmayan- kar vergilendirilmemeli, zarar oluşması halinde ise, zarar olarak kabul edilmemelidir.

Mersin Eczacı Odası Başkanı
Ecz. Aliye Akgül Aydın

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.