DOLAR 32,5971 0.37%
EURO 34,7918 0.16%
ALTIN 2.496,080,49
BITCOIN 20989545,19%
Mersin
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:09

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

DEVA Partisinde Taşımacılık ve Servis Esnafının Sorunları Konuşuldu

DEVA Partisinde Taşımacılık ve Servis Esnafının Sorunları Konuşuldu

ABONE OL
Haziran 25, 2021 10:41
DEVA Partisinde Taşımacılık ve Servis Esnafının Sorunları Konuşuldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DEVA Partisinde Taşımacılık ve Servis Esnafının Sorunları Konuşuldu

MTSO Meclis Üyesi ve Özdamar Taşımacılığın Sahibi Mustafa Özdamar, Demokrasi ve  Atılım Partisi Mersin İl Başkanı Cenk Cenkcimenoğlu’nu ziyaret etti. Eğitim Politikalarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Pınar Özkara ve Sektörel Gelişmeleri İzlemeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Neriman Gültürk’ün katıldığı ziyarette servis ve yolcu taşımacılığı sektöründe yaşanan sorunlar konuşuldu.

“UYGULAMALAR ÇÖZÜM OLMAKTAN ÇOK UZAK”

Ziyarette, pandemic sürecini çok zor atlattıklarına vurgu yapan MTSO Meclis Üyesi Mustafa Özdamar, yaşadığı sıkıntıları anlatırken; “Her sector maalesef bu koronavirüs döneminde büyük yara aldı. Ama en büyük sıkıntıyı da servis sektöründe görev yapan arkadaşlarımız çekti. Pandemi döneminde çok mağdur olduk. Okullar açılmayınca servis şöforleri çalışamadı. 2 yıldır evdeyiz.  Arabalarımız çalışmıyor gelirimiz yok ama sigorta primleri, bandrol, vergiler, plaka ve trafik sigorta ücretlerini ödemeye devam ediyoruz.

Pandemi başlamadan önce 6 ay geri ödemesiz kredi verdiler. Yatırım yapmak için bu kredileri kullandık. Ama çalışamayınca bu kredileri ödeyemedik. Krediyi ötelemek istediğimizde de banka bizden yüksek faiz  istedi. Mecburen araçlarımızı satmaya başladık” sözlerine yer verdi.

“MAĞDURİYET ÇOK BÜYÜK”

Sektörün büyük yara aldığının altını çizen Özdamar, “Bu durumda olan Mersin’de 35-40 şirket var. Sadece merkezde kayıtlı 1050 S plaka var. İlçeler bu rakama dahi ldeğil. Bu insanları aileleriyle birlikte hesapladığımız da rakam 3-4 katına çıkıyor. Mağduriyet çok büyük.  Bu durum, Mart ayından buyana çok zor durumda olan esnafımızı tamamen iflas edecek noktaya getirdi. Araçlarının kredisini ödeyemeyen, esnafımız, okullar açıldığı dönemde servis hizmetini veremeyecek noktaya geldi. 

Önümüzü göremiyoruz. Bu durumdan öğrenci velileri de mağdur oldu. Artan maliyetler servis fiyatlarına yansıdı. Korsan taşımacılıklar yayıldı. Bunları maalesef engelleyebilecek bir düzen yok. Önümüzdeki eğitim-öğretim yılında servis fiyatları iki katına çıkacak. Mazota yapılan zamlarla birlikte maalesef maliyetimiz ve masrafımız iki katına çıkartıldı. Biz daha önce sesimizi duyurmak için Bakanlığa ve  Belediyeye gittik. Sadece öğrenci servis taşımacılığında alınan izin belgesinde indirim yapıldı ancak bu kezde okullar kapalı olduğu için öğrenci taşıyamadık. Şehir içinde çalışan toplu taşımada bu durumdan çok mağdur oldu. Yüzde 30 yolcu kapasiteli çalışan toplu taşımalar günlük mazot masraflarını bile karşılayamadılar. Hükümet, kaşıkla Verdi kepçeyle geri aldı” şeklinde konuştu.

“YAŞANAN KRIZDEN TÜM SEKTÖRLER NASİBİNİ ALDI”

Ülkemizde pandemic ile başlayan sıkıntılı sürecin hala devam ettiğini dilegetiren DEVA Partisi Mersin İl Başkanı Cenk Cenkcimenoğlu da pandemic döneminde evine ekmek götüremeyen servis esnafının mağduriyetine dikkat çekti.  Tüm sıkıntılara yakından tanık olduklarına vurgu yapan Başkan Cenkcimenoğlu; “Pandemi nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz genelinde de bir çok tedbir alındı. Bu tedbirlerdenbirisi de yüz yüze eğitimin kapatılarak evlerden verilen uzaktan eğitim oldu. Umutlarını okulların açılmasına bağlayan okul servis araç işletmeci esnafımız aylardır evlerine ekmek götüremiyor. Yanlarında çalışan rehber personelin maaşını ve SGK primini, kendi SGK primlerini, vergilerini, araçlarını yenilemek için almış oldukları taşıt kredilerini ödeyemedi, geçimlerini sağlayacak  gelir elde edemedi. Oldukça zor bir dönem geçiren okul servisi işletmecisi esnafımız eksikliklerini borçlanarak tamamladı. Ekonomik tedbir paketleri kapsamında ise, kredi kullanan esnafımızın kredi borçları ertelense de erteleme süresi sona ermiş ve geliri olmadığı için kredi, SGK, vergi vb. borçlarını da ödeyemez duruma gelmiştir” dedi.

“EYLEM PLANIMIZ HAZIR”

Okul servisçilerinin verilen desteklerden de yararlanamadığını bu nedenle acil destek beklediklerini vurgulayan Başkan Cenkcimenoğlu; “Bu nedenle nakit desteği, prim ve vergilerin ertelenmesi ile araç sigortalarında muafiyet gibi destekler sağlanmalı. Biz DEVA Partisi olarak hemen her sektördeki sıkıntıları tespit ederek buna karşı yapılacak eylem planlarımızı açıklamaya başladık. Halkımızın yaşadığı sıkıntıları bertaraf edeceğine inandığımız bu projelerin uygulanması konusunda gereken desteği de vermeye hazırız. DEVA Partisi iktidara geldiği zaman ilk 90 gün ve 365 günde yapacaklarımızı şimdiden ilan ediyoruz. Çözüm yolunda açıkladığımız eylem planlarımızı uygulayıp uygulamamak yöneticilere kalmış bir durum. Ancak biz tüm sorunları çözecek iradeye ve deneyime sahibiz” diye konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.