Mersin’de Otizmli Çocuklar ve Ailelerine Destek
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ücretsiz Otizm Aile Danışma Merkezi, otizmli çocuklara özel eğitim, duyu bütMersin Büyükşehir Belediyesi, otizme yönelik toplumsal farkındalığı artırma ve özel çocukların ihtiyaçlarına çözüm üretme misyonuyla önemli bir projeye imza attı. Geçtiğimiz yıl Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyete geçen ücretsiz Otizm Aile Danışma Merkezi, otizm tanılı çocuklar ve ailelerine umut olmaya devam ediyor. Merkez, çocukların yalnızca eğitimsel değil, aynı zamanda psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarını da gözeten bütüncül hizmetler sunuyor.ünleme ve psikolojik danışmanlık hizmetleri sunuyorMerkezde sunulan hizmetler arasında özel eğitim, duyu bütünleme ve psikolojik danışmanlık yer alıyor. Ayrıca, uzman eğitmenler eşliğinde çocuklara gelişim değerlendirme hizmeti de veriliyor. Bu değerlendirmeler sayesinde çocukların bilişsel, motor, sosyal ve dil alanlarındaki güçlü ve desteklenmesi gereken yönleri bilimsel verilerle tespit ediliyor. Bu sayede eğitimsel müdahaleler erken dönemde planlanabiliyor ve çocuğun potansiyelini en verimli şekilde ortaya koyabileceği alanlara odaklanılabiliyor. Aileler ise bu süreçte hem bilinçleniyor hem de çocuklarının gelişimini en sağlıklı şekilde yönetebilmeleri için uzman rehberliğinde destekleniyor. “5 Binden Fazla Seansla Ailelerimizin Yanındayız”
Otizm Aile Danışma Merkezi Sorumlusu Fizyoterapist Bilge Yıldırım, merkezin 0-72 ay arası Otizm Spektrum Bozukluk tanısı konan çocuklara yönelik özel eğitim, duyu bütünleme, grup eğitimleri ve gelişimsel danışmanlık hizmetlerinin aralıksız sürdüğünü belirtti. Yıldırım, “Merkezimizde şimdiye kadar 5 binden fazla seans yaptık. Ailelerimiz, çocukları dersteyken kendileri de psikolojik danışmanlık hizmeti aldıkları için çok mutlular” ifadelerini kullandı. Gelişim değerlendirmelerinin, çocukların aldığı eğitimlerle birlikte hangi aşamaya geldiklerini somut bir şekilde görmelerini sağladığını ve program belirlemede önemli rol oynadığını ekledi.
Büyükşehir Otizm Aile Danışma Merkezi’nde görev yapan Uzman Psikolog Dila Aslan ise gelişim değerlendirmesi testleriyle çocukların gelişiminin belirli aralıklarla takip edildiğini söyledi. Aslan, “Burada çocuklarımıza belli yönergeler vererek, bazı değerlendirmeler uyguluyoruz. Bu değerlendirmeler sonrasında, ailelere sorular sorarak çocuklarımızın gelişimini gözlemlemiş oluyoruz” dedi. Merkezdeki multidisipliner eğitim anlayışının, çocukların zayıf yönlerini güçlendirmek ve güçlü yönlerini ön plana çıkarmak adına terapist ve öğretmenlerle iş birliği içinde bir yol haritası belirlemesini sağladığını aktardı.
Aslan, aileler için zorlu geçen bu süreçte bireysel terapi ve ebeveyn danışmanlığı hizmetleriyle yanlarında olmanın çok kıymetli olduğunu vurguladı. Gelişim değerlendirmesi sayesinde çocukların eğitim öncesi ve sonrası ilerlemelerinin net bir şekilde gözlemlenebildiğini de ekledi.
Ailelerden Tam Not: “Burası Bize Umut Olan Bir Yer”
Bir yıldır Büyükşehir Otizm Aile Danışma Merkezi’nden faydalanan Melisa Avar, merkezin kendileri için büyük bir umut kaynağı olduğunu belirtti. Duyu bütünleme, özel eğitim ve gelişim değerlendirmesi gibi tüm hizmetlerden ücretsiz faydalandıklarını söyleyen Avar, oğlu daha önce ağır otizm seviyesindeyken, şu an hafif-orta düzeye gerilemesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. Avar, “Gelişim değerlendirmesi bizim için çok kıymetli. Burası bize umut olan bir yer. Burada çok fazla ders alabiliyoruz ve otizmde ne kadar çok ders alabilirsek eğitim o kadar hızlı ilerliyor. Çocuklarımın gidişatı beni çok mutlu ediyor” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bu örnek merkezi, otizmli çocukların topluma daha güçlü bir şekilde katılmalarına ve ailelerin bu zorlu süreçte yalnız hissetmemelerine önemli katkılar sunmaya devam ediyor.
GÜNDEM
3 gün önceGÜNDEM
3 gün önceGÜNDEM
3 gün önceGÜNDEM
4 gün önceGÜNDEM
08 Temmuz 2025GÜNDEM
08 Temmuz 2025GÜNDEM
08 Temmuz 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.