DOLAR 32,5292 0.11%
EURO 34,9255 0.32%
ALTIN 2.434,48-0,16
BITCOIN 2037505-1,59%
Mersin
27°

KAPALI

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Mersin Serbest Bölgesinde yıl sonu hedefi 4 milyar doları aşmak

Mersin Serbest Bölgesinde yıl sonu hedefi 4 milyar doları aşmak

ABONE OL
Nisan 3, 2024 14:25
Mersin Serbest Bölgesinde yıl sonu hedefi 4 milyar doları aşmak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mersin Serbest Bölgesinde yıl sonu hedefi 4 milyar doları aşmak
Mersin ve ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olan Mersin Serbest Bölgesi, 2024 yılına iyi başladı. 2023 yılının Mart ayı sonu itibariyle 828 milyon dolarlık ticaret hacmi elde edilen Bölgede, 2024 yılının ilk üç aylık döneminde 1 milyar 72 milyon dolarlık ticaret hacmi gerçekleştirilerek artış oranı %30 ‘a ulaştı. Yıl sonunda ticaret hacminin 4 milyar doları üzerine çıkılması hedeflenmektedir.
Türkiye’nin ilk serbest bölgesi olan Mersin Serbest Bölgesi, hem Mersin iline hem ülke ekonomisine katkı sunmaya devam ediyor. Mevcut alanın tamamı yatırımcılara tahsis edilen bölgede, kuruluşundan bugüne kadar 80 milyar dolar ticaret hacmi gerçekleştirildi.

“Geçen yıl ticaret hacminde en yüksek 3’ncü değere ulaştıklarını ifade eden Mersin Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (MESBAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, geçen yılı yüksek bir ticaret hacmiyle kapattıklarını belirterek 2023 yılında Mersin Serbest Bölgesinde ticaret hacmi 3,7 milyar dolar olarak neticelendiğini, 3,7 milyar dolar değerin, Mersin Serbest Bölgesi’nin kuruluşundan itibaren ulaşılan en yüksek 3’Üncü değer olduğunu, bu anlamda Mersin Serbest Bölgesi’nde, tüm yatırım alanları kullanılarak gerekli üretim ve ticari faaliyetlerin devam ettiğini ve bu gelişimin, Mersin ilimiz ve ülkemiz ekonomisi açısından önemli görüldüğünü ifade etti.

MESBAŞ olarak, firmalara mümkün olduğunca hızlı ve kaliteli hizmet vererek, altyapıyı iyileştirerek destek olmaya çalıştıklarının altını çizen Ali Avcı, son 5 yılda yaklaşık 22 milyon dolarlık altyapı ve üstyapı oluşturduklarını söyledi. AVCI, altyapı ve üstyapıların iyileştirilmesiyle beraber firmalara daha iyi hizmet götürerek, yaptıkları üretim ve ticari işlemlerinde destek olmaya devam ettiklerini kaydetti.

“Bölgemiz, önemli bir istihdam merkezi konumundadır”
Bölgede şu anda yaklaşık 10 bin 500 kişinin doğrudan istihdam edildiğini dile getiren AVCI,“Dolaylı istihdamla bu rakam 11 bin kişiye kadar çıkıyor. Mersin Serbest Bölgesi, tek başına ortaya koyduğu bu istihdamla hem Mersin ili için hem ülkemiz açısından önemli bir istihdam merkezi konumundadır. Serbest Bölge 877 dönüm alan üzerine kurulu. Bu alanda şu anda 281 yerli ve 94 yabancı firma faaliyet gösteriyor. Alanın tamamı yatırımcılara tahsis edilmiş durumda. Üst yapılar tamamlanmış durumda ve faaliyet devam ediyor” şeklinde konuştu.

AVCI, Mersin Serbest Bölgesi’nin coğrafi konumunun önemi, doğrudan deniz yolu bağlantısının ve kendi limanının bulunması, burada gemilere doğrudan hizmet verilmesi, Mersin Limanına doğrudan bağlantılarının bulunmasının büyük bir avantaj olduğunu, Mersin Serbest Bölgesi’nin bu avantajını iyi kullandığını ifade etti.

Ali Avcı, Mersin Serbest Bölgesi’nin doğu sınırında başlatılan Serbest Bölge İkinci Kapı inşaatının da 2023 yılı içerisinde tamamlanarak sadece yük araçlarına hizmet vermek üzere açıldığını hatırlatarak, “İhracat beyannamesine kayden serbest bölgeye ihraç edilen ve Serbest Bölge Limanından yükleme yapılarak gemi ile çıkış işlemi görecek eşyayı taşıyan kamyonların Serbest Bölgeye girişleri ve her türlü yük araçlarının Serbest Bölgeye boş giriş ve boş çıkış işlemleri 2. Kapıdan yapılmaktadır. Ve böylece Serbest Bölge Ana Giriş Çıkış kapısındaki araç trafiği yükü azalmıştır.
Ayrıca, Mersin Limanındaki gemi/yük beklemelerinin ve buna bağlı olarak işlem maliyetlerinin azalması amacıyla, Ticaret Bakanlığı tarafından gerekli izinin verilmesi durumunda konvansiyonel gemilerin Mersin Serbest Bölge Limanında elleçlenmesi ve bu amaçlı yüklerin Serbest Bölge 2. Kapıdan geçerek doğrudan limana giriş ve çıkışları mümkün olabilecektir” ifadelerini kullandı.

GES yatırımları hakkında bilgi veren Avcı, Serbest Bölge’de GES yatırımları kapsamında toplamda 3 bin 300 kwp güce sahip Güneş Enerji Santralinin MESBAŞ’ın kullanımında bulunan 6 bina çatısında tamamlandığını, GES yatırımın ilk kısımlarının tamamlanmasıyla beraber 2021 yılı Ağustos ayından 2024 yılı Mart ayı sonuna kadar toplamda 9.599.503 kwh elektrik enerjisi üretildiğini kaydederek, Serbest Bölgenin yıllık enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’nun bu sistemden karşılanmasının hedeflendiğini kaydetti.

Ayrıca, Türkiye’de faaliyette bulunan 18 serbest bölgeiçerisinde en yüksek işlem hacmi gerçekleştiren ikinci bölgeyiz. Bunun yanısıra , MESBAŞ olarak ülke ekonomisine katkıların devam ettirilmesi anlamında Denizli Serbest Bölgesinin de işletimini aldık. Büyük ortağı olduğumuz DENSEB isimli Şirketle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından yapılan ihaleye girdik ve kazandık. Şu anda yeni yatırımcıların Denizli Serbest Bölgesine ulaştırılması, faaliyete geçirilmesi ve ticaret ile üretimin ve istihdamın artırılması konusunda Şirketimizceçalışmalar yapılmaktadır.” dedi.

Ali AVCI
MESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.