Değerli meslektaşlarım, Kıymetli basın mensupları,
BugünMersin Barosu’nun kuruluşunun 99. Yıldönümünü nedeniyle bir arada olmamızın gururunu yaşıyoruz. 99 yıllık varlığımızı siz değerli meslektaşlarımızla birlikte başardık. Bu gurur hepimizin.
1 Aralık 1924 tarihinde kurulan Mersin Barosu’nda, merkezde 16, Tarsus’ta 3, Silifke’de 1 olmak üzeretoplam 20 kayıtlı avukat bulunuyordu. Mersin Barosu kurulduğu günden bugüne büyüyerek, şu anda baromuza kayıtlı aktif görev yapan 3381 avukatımızve 368stajyer avukatımız ileTürkiye’nin 8. büyükbarosu olmuştur. Mersin Barosu fiziki mekânı, donanımıve eğitimlerimizle her geçen gün büyümüş, topluma ve meslektaşlarımıza sunduğu hizmetlerle, verdiği hak ve hukuk mücadelesi ileTürkiye’deörnek ve öncü bir baro olmuştur. Mersin Barosu yönetimi olarak, görevimizi hukukve adalet mücadelesinden ödün vermeden sürdürmenin onurunu ve gururunu yaşıyoruz.
Avukat, adil yargılanma hakkının, adaletin ve hukukun üstünlüğünün sağlanmasında, kişi hak ve özgürlüklerin korunmasında en büyük güvencedir. Bu kutsal görevi ifa eden avukatlar maalesef, her geçen gün daha da büyüyen mesleki sorunlarla karşılaşmaktadır.
Mücadelelerimiz neticesindemesleki sorunlarımızın çözümünde önemli adımlar da atılmıştır. Türkiye Barolar Birliği, Mersin Barosu ve diğer barolarımızın dayanışması ve çabaları neticesinde, CMK ücretleri ve avukatlık asgari ücret tarifesinde bir kısım iyileştirmeler yapılmıştır.
Savunma mesleğini yok sayan sorunları siz değerli meslektaşlarımızla paylaşmak istiyorum. Birçok meslektaşımız, mesleki faaliyetleri nedeniyle soruşturma ve kovuşturmaya maruz kalmakta, ya da tutuklu olarak yargılanmaktadırlar.
Meslektaşlarımıza yönelik fiili ve sözlü saldırıların her geçen artmasının derin üzüntüsü ve endişesi içerisindeyiz. Avukatlara yönelik saldırılarda, saldırganların çoğunlukla tutuksuz yargılanması, hak ettikleri şekilde cezalandırılmamaları nedeniyle; avukatı uyuşmazlığın tarafı gören zihniyetin, yeni saldırılarına sebep olmaktadır. Avukata şiddetin önüne geçilmesi için ülke yöneticilerinin acilen harekete geçmesini ve önleyici tedbirleri almasını istiyoruz.Bilinmelidir ki, avukata yapılan her saldırı esasen halkın adil yargılanma hakkına yöneliktir.
Ülkemizde hukuk fakültesi sayısının her geçen gün artması sebebiyle hukuk fakültelerinde eğitim kalitesinin düşmesi, avukatlık mesleğinin faaliyet alanının daraltılması gibi sorunlar, avukatlık mesleğini ekonomik olarak geriye götürmektedir.Kaliteli eğitim vermeyen hukuk fakültelerinin kapatılmasını, hukuk mesleklerine giriş sınavının 2024 yılı sonunda taviz verilmeden uygulanmasını talep ediyoruz.
Büyük ve güçlü bir aile olan Mersin Barosu’nun her bir ferdiyle, yönetim kurulumuzla, tüm kurullarda görev alan meslektaşlarımızla ve diğer barolarımızlabirlikte, mesleğimizin hak ettiği yere kavuşması ve sorunlarımızın aşılması içinçalışıyoruz.
Mersin Barosunun kuruluşunun 99. yıldönümünü kutlar, baromuzun başarılarına katkı veren geçmiş dönem tüm baro başkanlarımıza, yönetim kuruluna, diğer kurullarda görev alan ve başarılarımıza destek veren tüm meslektaşlarımızave yönetim kurulumuz adına teşekkür eder, aramızdan ayrılan meslektaşlarımızı rahmetle anar, saygılarımızı sunarım.
Av. Kazım YÜKSEL / Mersin Barosu Başkan Yardımcısı
GÜNDEM
02 Mayıs 2025GÜNDEM
02 Mayıs 2025GÜNDEM
02 Mayıs 2025GÜNDEM
02 Mayıs 2025GENEL
02 Mayıs 2025GÜNCEL
02 Mayıs 2025GENEL
02 Mayıs 2025