DOLAR 32,3686 0.15%
EURO 34,9744 -0.31%
ALTIN 2.323,850,20
BITCOIN 22912882,11%
Mersin
22°

KAPALI

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Bilim Kurulu üyesi Prof. Özlü: Uzun süre evde kalmaya hazır olun!

Bilim Kurulu üyesi Prof. Özlü: Uzun süre evde kalmaya hazır olun!

ABONE OL
Nisan 10, 2020 14:11
Bilim Kurulu üyesi Prof. Özlü: Uzun süre evde kalmaya hazır olun!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü: Salgın Türkiye’de yükselme döneminde. Uzun süre evde kalmaya hazır olun. Bu süreç biraz uzayabilir. Evde mutlu olmaya çalışın.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü: Uzun süre evde kalmaya hazır olun!

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, TRT Haber kanalında “Bu süreç ne kadar devam edecek?” şeklindeki soruya dikkat çeken bir cevap verdi, önemli tavsiyelerde bulundu.

“Bu süreç biraz uzayabilir!”

Prof. Dr. Tevfik Özlü şöyle konuştu:

 Zaman vermek hoş olmuyor. İki üç haftalık süreç çok önemli. Evden çıkmayalım. Çin’de 2 ayda düşüş gözlendi. Türkiye o aşamaya gelmedi, yükselme dönemindeyiz.

• Bizde hızlı bir artış olduğu görülüyor. Alınan yeni önlemler faydalı olabilir. Uzun süre evde kalmaya hazır olun. Bu süreç biraz uzayabilir. Evde mutlu olmaya çalışın.

• Test sayılarımız artarken vaka sayılarımızın yükselmemesi aslında bulaş zincirinin biraz kırıldığını gösteriyor. Bu da son alınan tedbirlerin işe yaradığı anlamına geliyor.

• Üç günlük verileri değerlendirirsek günlük ölüm sayılarımızın artmadığını görüyoruz. Ölüm sayılarımız aşağı yukarı aynı. Vaka sayısı artıyor, 30 binleri geçti şu anda. Buna rağmen ölüm oranlarımız düşük. Bu da aslında sağlık sistemimizin hastalarımızın ihtiyacına optimum olarak hizmet verebildiği anlamına geliyor. Bizim ölüm oranlarımız aşağı yukarı Almanya’ya yakın bir düzeyde gerçekleşiyor. Bu da sevindirici.

“Önümüzdeki günler için çok da güvenli olduğumuzu söyleyemeyiz”

•  Bunlardan yola çıkarak önümüzdeki günler için çok da güvenli olduğumuzu söyleyemeyiz. Çünkü bu verilerin daha anlamlı olması için en azından bir hafta, 10 günlük bu seyrin devam etmesi gerekir. Ama 3 gün öncesine göre tablo biraz daha umut verici görünüyor.

• Aşıyla ilgili süreçler biraz zaman alıcı. Böyle bir pandemiyi durdurmanın tek yolu aşıdır. Aşı olmadan bu virüsün toplumda yayılmasını hiç kimse önleyemez. Sadece kendi ülkemiz için değil, tüm dünya için söylüyorum.

“Virüse karşı bağışıklık kazanmada iki senaryo var”

• Bu virüse karşı iki türlü bir bağışıklık ile ancak savaşılabilir:

Bir tanesi etkili güvenli bir aşınız olursa ve toplumun yüzde 40-60 hatta yüzde 70’ini aşılarsanız, henüz enfekte olmamış kişilerde virüse karşı bağışıklık oluşturabilirseniz bu yayılımı durdurabilirsiniz. Ama henüz böyle bir gücümüz, silahımız yok.

İkincisi; virüs kendi kendine yayılır ve toplumda büyük bir kesime bulaşır. O da yine yüzde 40-60’lık bir bulaş zinciri oluşturursa kendi kendini sınırlar ve salgın biter. Ama bu ikinci senaryo hiç istenmeyen, makul olmayan ve kabul edilemez bir senaryodur. Çünkü bu durumda virüs yayılırken çok kişiyi hastalandırır ve bu çok kişinin arasından da birçok kişiyi öldürür. Çok kaybımız olur.

• Bizim yapmaya çalıştığımız şey, virüsün bulaşmasını tümüyle engellemek değil, bunu yapacak gücümüz yok. Kimsenin böyle bir hedefi yok dünyada. Bizim yaptığımız bu yayılmayı yavaşlatmak, zamana yaymak, zaman kazanmak. Ve bu yayılımın zaman içerisinde daha kontrollü ve yavaş ortaya çıkmasını sağlamak.

Bu süreç bizi nereye götürecek?

• Bu süreç bizi nereye götürecek? İki tane yol var:

Bir tanesi ülkeler kendi içlerine kapanıp kendi başlarının çaresine bakacaklar. Gemisini kurtaran kaptan tarzı içe kapanık ulusal devletlerin bu konuda daha başarılı olabileceğine yönelik varsayımlar da var.

Öbür taraftan da hiçbir devletin tek başına güvenli olmayacağı ve küresel işbirliğinin bu anlamda çok önemli olduğu söyleniyor.

Gündoğdu: Mersin’in ve Çukurova Bölgesi’nin potansiyeli değerlendirilmeli Çukurova ve Mersin’de yatırımların artmasıyla ülkemizin ihracatta daha fazla söz sahibi olacağını aktaran MESİAD Başkanı Adnan Gündoğdu, “Dış ticarette ülkemizin gözde bölgelerinden Çukurova, daha fazla yatırım alarak Türkiye’nin gözbebeği konumuna gelebilir” dedi. Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (MESİAD) geçtiğimiz ay yapılan 17’nci olağan genel kurulunda Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilen Adnan Gündoğdu, Çukurova Bölgesi ve Mersin yatırımları hakkında açıklamalarda bulundu. Çukurova Bölgesinin üretim ve istihdamı ile ülkemize büyük katkı sunduğunu aktaran Gündoğdu, bölgeye daha fazla yatırım yapılması gerektiğini dile getirdi. MAJÖR KONUMA GELMEK MÜMKÜNDÜR Bölgenin geçen sene 16 milyar dolar ihracatla ülke ekonomisine büyük katkı sunduğunu aktaran Gündoğdu, “Akdeniz Bölgesi tarımsal üretim ve ürün işleme açısından ülkemizin lider bölgesidir. Tarımsal ve sanayi ürünleri açısından ülkemizin yükselen değeri Çukurova’nın tarım kenti Mersin, muz, limon, çilek, erik, badem, keçiboynuzu, yenidünya, sakız kabak ve taze bakla üretiminde Türkiye birincisidir. 9 tarım ürününde ise ikinci sırada yer alan kentimiz, lojistik, liman, sanayi ve turizmde yatırımlar alması ile daha öne çıkabilir. Özellikle tarım ve sanayi üretiminin önem kazandığı günümüzde Mersin’in ve Çukurova Bölgesi’nin potansiyelinin iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Bu bölgede hemen hemen sektörde üretim var, üretim hacmini daha yukarılara taşımak, daha fazla pazarda söz sahibi olmak, majör konumuna gelmek mümkündür” dedi. ÜRETİM VE İSTİHDAM ODAKLI GÜNDEM OLUŞTURMAYA ÇALIŞACAĞIZ Doğru yatırımların yapılması, merkezi bütçeden daha fazla pay ayrılması ve iş dünyasının yatırıma teşvik edilmesi için çalışmalar yapacaklarını belirten Gündoğdu, “Ekonomik darboğazların yaşandığı, faiz gündemli yatırımların düşünüldüğü günümüzde iş dünyasının sanayi yatırımlarından kopmaması ve doğru yatırımların yapılması için resmi kurum ve kuruluşlar ile yakın temasta çalışacağız. Birlikte hareket ederek ve hızlı bilgi paylaşımı ile işbirliğinde bulunacağız. Yaklaşan yerel seçimlerden sonra üretim ve istihdam odaklı bir kent gündemi oluşturmak için gayret edeceğiz. Bölgenin sosyo-ekonomik olarak kalkınması için büyük emekler harcayan MESİAD, bundan sonra da rolünü yerine getirecektir” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
Gündoğdu: Mersin’in ve Çukurova Bölgesi’nin potansiyeli değerlendirilmeli  Çukurova ve Mersin’de yatırımların artmasıyla ülkemizin ihracatta daha fazla söz sahibi olacağını aktaran MESİAD Başkanı Adnan Gündoğdu, “Dış ticarette ülkemizin gözde bölgelerinden Çukurova, daha fazla yatırım alarak Türkiye’nin gözbebeği konumuna gelebilir” dedi.  Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (MESİAD) geçtiğimiz ay yapılan 17’nci olağan genel kurulunda Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilen Adnan Gündoğdu, Çukurova Bölgesi ve Mersin yatırımları hakkında açıklamalarda bulundu. Çukurova Bölgesinin üretim ve istihdamı ile ülkemize büyük katkı sunduğunu aktaran Gündoğdu, bölgeye daha fazla yatırım yapılması gerektiğini dile getirdi.   MAJÖR KONUMA GELMEK MÜMKÜNDÜR Bölgenin geçen sene 16 milyar dolar ihracatla ülke ekonomisine büyük katkı sunduğunu aktaran Gündoğdu, “Akdeniz Bölgesi tarımsal üretim ve ürün işleme açısından ülkemizin lider bölgesidir. Tarımsal ve sanayi ürünleri açısından ülkemizin yükselen değeri Çukurova’nın tarım kenti Mersin, muz, limon, çilek, erik, badem, keçiboynuzu, yenidünya, sakız kabak ve taze bakla üretiminde Türkiye birincisidir. 9 tarım ürününde ise ikinci sırada yer alan kentimiz, lojistik, liman, sanayi ve turizmde yatırımlar alması ile daha öne çıkabilir. Özellikle tarım ve sanayi üretiminin önem kazandığı günümüzde Mersin’in ve Çukurova Bölgesi’nin potansiyelinin iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Bu bölgede hemen hemen sektörde üretim var, üretim hacmini daha yukarılara taşımak, daha fazla pazarda söz sahibi olmak, majör konumuna gelmek mümkündür” dedi.  ÜRETİM VE İSTİHDAM ODAKLI GÜNDEM OLUŞTURMAYA ÇALIŞACAĞIZ Doğru yatırımların yapılması, merkezi bütçeden daha fazla pay ayrılması ve iş dünyasının yatırıma teşvik edilmesi için çalışmalar yapacaklarını belirten Gündoğdu, “Ekonomik darboğazların yaşandığı, faiz gündemli yatırımların düşünüldüğü günümüzde iş dünyasının sanayi yatırımlarından kopmaması ve doğru yatırımların yapılması için resmi kurum ve kuruluşlar ile yakın temasta çalışacağız. Birlikte hareket ederek ve hızlı bilgi paylaşımı ile  işbirliğinde bulunacağız. Yaklaşan yerel seçimlerden sonra üretim ve istihdam odaklı bir kent gündemi oluşturmak için gayret edeceğiz. Bölgenin sosyo-ekonomik olarak kalkınması için büyük emekler harcayan MESİAD, bundan sonra da rolünü yerine getirecektir” ifadelerini kullandı.

Gündoğdu: Mersin’in ve Çukurova Bölgesi’nin potansiyeli değerlendirilmeli Çukurova ve Mersin’de yatırımların artmasıyla ülkemizin ihracatta daha fazla söz sahibi olacağını aktaran MESİAD Başkanı Adnan Gündoğdu, “Dış ticarette ülkemizin gözde bölgelerinden Çukurova, daha fazla yatırım alarak Türkiye’nin gözbebeği konumuna gelebilir” dedi. Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (MESİAD) geçtiğimiz ay yapılan 17’nci olağan genel kurulunda Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilen Adnan Gündoğdu, Çukurova Bölgesi ve Mersin yatırımları hakkında açıklamalarda bulundu. Çukurova Bölgesinin üretim ve istihdamı ile ülkemize büyük katkı sunduğunu aktaran Gündoğdu, bölgeye daha fazla yatırım yapılması gerektiğini dile getirdi. MAJÖR KONUMA GELMEK MÜMKÜNDÜR Bölgenin geçen sene 16 milyar dolar ihracatla ülke ekonomisine büyük katkı sunduğunu aktaran Gündoğdu, “Akdeniz Bölgesi tarımsal üretim ve ürün işleme açısından ülkemizin lider bölgesidir. Tarımsal ve sanayi ürünleri açısından ülkemizin yükselen değeri Çukurova’nın tarım kenti Mersin, muz, limon, çilek, erik, badem, keçiboynuzu, yenidünya, sakız kabak ve taze bakla üretiminde Türkiye birincisidir. 9 tarım ürününde ise ikinci sırada yer alan kentimiz, lojistik, liman, sanayi ve turizmde yatırımlar alması ile daha öne çıkabilir. Özellikle tarım ve sanayi üretiminin önem kazandığı günümüzde Mersin’in ve Çukurova Bölgesi’nin potansiyelinin iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Bu bölgede hemen hemen sektörde üretim var, üretim hacmini daha yukarılara taşımak, daha fazla pazarda söz sahibi olmak, majör konumuna gelmek mümkündür” dedi. ÜRETİM VE İSTİHDAM ODAKLI GÜNDEM OLUŞTURMAYA ÇALIŞACAĞIZ Doğru yatırımların yapılması, merkezi bütçeden daha fazla pay ayrılması ve iş dünyasının yatırıma teşvik edilmesi için çalışmalar yapacaklarını belirten Gündoğdu, “Ekonomik darboğazların yaşandığı, faiz gündemli yatırımların düşünüldüğü günümüzde iş dünyasının sanayi yatırımlarından kopmaması ve doğru yatırımların yapılması için resmi kurum ve kuruluşlar ile yakın temasta çalışacağız. Birlikte hareket ederek ve hızlı bilgi paylaşımı ile işbirliğinde bulunacağız. Yaklaşan yerel seçimlerden sonra üretim ve istihdam odaklı bir kent gündemi oluşturmak için gayret edeceğiz. Bölgenin sosyo-ekonomik olarak kalkınması için büyük emekler harcayan MESİAD, bundan sonra da rolünü yerine getirecektir” ifadelerini kullandı.

300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.